Online MCQs/Quiz Examination for Students/Colleges/Institutes



Molecular Spectroscopy
Pharmacognosy & Phytochemistry
Engineering Chemistry Questions and Answers - Molecular Spectroscopy
1. The different types of energies associated with a molecule are ______
  • 1) All of the mentioned
  • 2) Rotational energy
  • 3) Vibrational energy
  • 4) Electronic energy
 Answer: 1)
 Explanation: The different types of energies associated with a molecule are electronic energy, vibrational energy, rotational energy and translational energy.
2. During the motion, if the centre of gravity of molecule changes, the molecule possess _________
  • 1) Vibrational energy
  • 2) Translational energy
  • 3) Rotational energy
  • 4) Electronic energy
 Answer: 2)
 Explanation: During the motion, if the centre of gravity of molecule changes, the molecule possess translational energy. Translational refers to the movement in horizontal or vertical direction.
3. The correct order of different types of energies is ______
  • 1) Eₜᵣ >> Eᵥᵢb >> Eᵣₒₜ >> Eₑₗ
  • 2) Eₑₗ >> Eᵥᵢb >> Eₜᵣ >> Eᵣₒₜ
  • 3) Eₑₗ >> Eᵥᵢb >> Eᵣₒₜ >> Eₜᵣ
  • 4) Eₑₗ >> Eᵣₒₜ >> Eᵥᵢb >> Eₜᵣ
 Answer: 3)
 Explanation: The correct order is: Eₑₗ >> Eᵥᵢb >> Eᵣₒₜ >> Eₜᵣ. Electronic energy is the highest whereas translational energy is the lowest.
4. The region of electromagnetic spectrum for nuclear magnetic resonance is ________
  • 1) UV-rays
  • 2) Infrared
  • 3) Radio frequency
  • 4) Microwave
 Answer: 3)
 Explanation: The region of the electromagnetic spectrum for nuclear magnetic resonance is radio frequency.
5. Which of the following is an application of molecular spectroscopy?
  • 1) All of the mentioned
  • 2) Study of energetically excited reaction products
  • 3) Basis of understanding of colors
  • 4) Structural investigation
 Answer: 1)
 Explanation: The various applications of molecular spectroscopy are- Structural investigation, basis of understanding of colors and study of energetically excited reaction products.
6. Select the correct statement from the following option.
  • 1) Spectroscopic methods require more time and less amount of sample than classical methods
  • 2) Spectroscopic methods require less time and less amount of sample than classical methods
  • 3) Spectroscopic methods require more time and more amount of sample than classical methods
  • 4) Spectroscopic methods require less time and more amount of sample than classical methods
 Answer: 2)
 Explanation: Spectroscopic methods require less time and less amount of sample than classical methods (1 mg).
7. The results obtained by spectroscopic methods are less reliable, less reproducible and incorrect than classical methods.
  • 1) False
  • 2) True
 Answer: 1)
 Explanation: The results obtained by spectroscopic methods are reliable, reproducible and correct than classical methods.
8. The transition zone for Raman spectra is _________
  • 1) Between magnetic levels of unpaired electrons
  • 2) Between magnetic levels of nuclei
  • 3) Between electronic levels
  • 4) Between vibrational and rotational levels
 Answer: 4)
 Explanation: The transition zone for Raman spectra is between vibrational and rotational levels. Raman spectroscopy is a spectroscopic technique used to observe vibrational, rotational, and other low-frequency modes in a system.
9. The criteria for electronic spin resonance is ________
  • 1) Presence of unpaired electron in a molecule
  • 2) Spin quantum number of nuclei > 0
  • 3) Periodic change in polarisability
  • 4) Presence of chromophore in a molecule
 Answer: 1)
 Explanation: The criterion for electronic spin resonance is the presence of unpaired electron in a molecule. This spectroscopy is a method for studying materials with unpaired electrons.
10. Sample recovery is possible after spectroscopic analysis because the sample is not chemically affected.
  • 1) False
  • 2) True
 Answer: 2)
 Explanation: Sample recovery is possible after spectroscopic analysis because the sample is not chemically affected.

Online MCQs/Quiz Examination for Students/Colleges/Institutes.


In case, Feaures are not working on this website, please update your browser or use another browser. View Supported Browser List. Further if you think this is an error, please feel free to contact us at [email protected] or you may also Chat with us.


Copyright © 2021 HK Technical